9 Σεπ 2014

Η αξονική τομογραφία της Αμφίπολης πριν 15 χρόνια

Περίπου 15 χρόνια πριν, την περίοδο 1998-99, είχαν διενεργηθεί έρευνες στον τύμβο από τρεις γεωφυσικούς, τους Λάζαρο Πολυμενάκο, Σταύρο Παπαμαρινόπουλο και Αθανάσιος Λιόση, καθώς και την αρχαιολόγο Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη. Eαν έδινε προσοχή τότε το Υπουργείο Πολιτισμού, η κατάσταση θα ήταν πιο εύκολη και ποιος ξέρει......

Με τη μέθοδο της τρισδιάστατης σεισμικής τομογραφίας, οι τέσσερις επιστήμονες αποπειράθηκαν να ανιχνεύσουν το εσωτερικό του τεχνητού λόφου. Σύμφωνα με τη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε το 2004 σε ειδικό Βρετανικό περιοδικό αρχαιολογίας, τα σημεία «υψηλής ταχύτητας» που σημειώνονται με το γράμμα «H» μαρτυρούν την εκτεταμένη ύπαρξη λίθινων κατασκευών. Η αρχαιολόγος θεωρεί τις ενδείξεις σημαντικές μεν αλλά ανεπιβεβαίωτες.
Τι κρύβει ο λόφος
Ο λόφος Καστά κρύβει ένα «ενιαίο κτίριο με ενδιάμεσες διαιρέσεις, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, που διαφέρει από τους μακεδονικούς τάφους της εποχής», ανέφεραν τότε οι γεωλόγοι. Οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι εάν η έρευνα δεν είχε διακοπεί το 1999 λόγω έλλειψης πόρων, θα είχαν καταστήσει τον τύμβο «διάφανο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: