9 Σεπ 2014

Ιστορία

9 Σεπτεμβρίου
1585 Γεννιέται ο Καρδινάλιος Ρισελιέ, χαρισματικός Γάλλος κληρικός και πολιτικός, θεωρούμενος και ως ο αρχιτέκτονας της σύγχρονης Γαλλίας, στις ιδέες του οποίου, βασίστηκε μεγάλο μέρος της σύγχρονης Γαλλικής και Ευρωπαικής πολιτικής. Εξαιρετικός διπλωμάτης και τολμηρός, επιλέγοντας ο ίδιος, σε επικίνδυνες εποχές, ενέργειες πολλές φορές με ρίσκο.
1776 Το Κογκρέσο μετονομάζει τις Ηνωμένες Αποικίες σε Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ονομασία που ισχύει μέχρι σήμερα.
1828 Γεννιέται ο Λέων Τολστόι, σπουδαίος Ρώσος συγγραφέας. Είναι γνωστός για τα έργα του «Πόλεμος και Ειρήνη» και «Άννα Καρένινα», που συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα μυθιστορήματα όλων των εποχών.
1901 Πεθαίνει ο Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ, Γάλλος μετα-ιμπρεσιονιστής ζωγράφος.
1901 Σαν σήμερα, η εφημερίδα «Ακρόπολις» του Βλάση Γαβριηλίδη, αρχίζει να δημοσιεύει σε συνέχειες το Ευαγγέλιο του Ματθαίου, σε μετάφραση του λογοτέχνη και μέγα δημοτικιστή Αλέξανδρου Πάλλη, υπό τον τίτλο «Το έργον της Βασιλίσσης η “Ακρόπολις” το συνεχίζει». Η αντίδραση των καθηγητών και φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν άμεση. Σε ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν τη μεταγλώττιση του Πάλλη «γελοιοποίηση των τιμαλφεστέρων του έθνους κειμηλίων».
1917 Ανακοινώνεται ότι ο Βασιλικός κήπος, αργότερα Εθνικός κήπος, θα δοθεί για χρήση στο κοινό, μετά από κάποιες διαρρυθμίσεις.
1922 Γεννιέται ο Μανώλης Γλέζος, αγωνιστής κατά τη Γερμανική κατοχή και πολιτικός.
1923 Γεννιέται η Ροζίτα Σώκου, δημοσιογράφος και συγγραφέας.
1926 Εκδηλώνεται στην Αθήνα το κίνημα του Κονδύλη με 300 νεκρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: