14 Ιαν 2015

Ιστορία

14 Ιανουαρίου
1822 Κατά την Ελληνική Επανάσταση
του 1821, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης καταλαμβάνει την Ακροκόρινθο.
1875 Γεννιέται ο Άλμπερτ Σβάιτσερ, Ελβετός φιλόσοφος, θεολόγος, γιατρός, με τεράστιο ανθρωπιστικό έργο στον κόσμο και κυρίως στην Αφρική. Τιμήθηκε με το Νόμπελ ειρήνης το 1952.
1900 Η όπερα "Τόσκα" του Τζιάκομο Πουτσίνι ανεβαίνει στη Ρώμη.
1943 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος και ο αρχηγός της αντιστασιακής οργάνωσης «Μίδας 614», Ταγματάρχης Ιωάννης Τσιγάντες, εκτελείται σε μια γιάφκα της Πατησίων, από Ιταλούς στρατιώτες. Για πολλούς, αυτή η δολοφονία θεωρείται ένα από τα ανεπίλυτα μυστήρια της κατοχικής περιόδου.
1943 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος : ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας W. Churchill & των Η.Π.Α F. Roosevelt, συναντώνται στην πόλη Casablanca του Μαρόκου, μαζί με τους επιτελείς τους, με σκοπό να συζητήσουν τη στρατηγική και να αποφασίσουν την επόμενη ενέργειά τους στον πόλεμο. Θεωρείται ιστορικά κομβική συνάντηση.
1951 Πεθαίνει ο συγγραφέας και εξαίρετος πεζογράφος, Γρηγόριος Ξενόπουλος, πολλά έργα του οποίου έχουν μεταφερθεί στο θέατρο και στην τηλεόραση.
1957 Πεθαίνει ο βραβευμένος με Όσκαρ, Αμερικανός ηθοποιός Χάμφρει Μπόγκαρτ.
1970 Η Diana Ross και το επιτυχημένο συγκρότημα των΄60s the Supremes, εμφανίζονται μαζί σε ένα τελευταίο κονσέρτο, στο Las Vegas της Νεβάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: