5 Ιαν 2015

Ιστορία

5 Ιανουαρίου
469 π.Χ Γεννιέται ο Αθηναίος φιλόσοφος Σωκράτηςγνωστός για την μαιευτική-Σωκρατική μέθοδο και την Διαλεκτική. (Θαν. 5/3/399 π.Χ)
1825 Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης παραπέμπεται σε δίκη από τους πολιτικούς του αντιπάλους.
1895 Γεννιέται η Jeannette Piccard, η πρώτη γυναίκα πιλότος που πέταξε μέχρι την στρατόσφαιρα και η πρώτη γυναίκα, που μαζί με τον σύζυγό της, Jean, χρησιμοποίησε το αερόστατο. Μετά το θάνατο του συζύγου της το 1963, εργάστηκε ως σύμβουλος του Διευθυντή της NASA Johnson Space Center, μιλώντας στο κοινό για το έργο της Nasa. (Θαν. 17/5/1981)
1895 Ο  Γάλλος αξιωματικός Άλφρεντ Ντρέιφους, κατηγορούμενος για προδοσία μυστικών πληροφοριών από την Γαλλία προς τους Γερμανούς, εξευτελίζεται σε μια δημόσια τελετή στον περίβολο της Γαλλικής Στρατιωτικής Σχολής. Η "υπόθεση Ντρέιφους" αποδείχτηκε μετά από χρόνια ότι ήταν δικαστική πλάνη και δίκη ενάντια στους Εβραίους κατά ένα μέρος της.
1913 Η Ναυμαχία της Λήμνου ανάμεσα στους Έλληνες και στους Τούρκους. Οι Έλληνες με τρία θωρηκτά και οκτώ αντιτορπιλικά, με επικεφαλής το θρυλικό θωρηκτό Αβέρωφ, νικούν τα Τουρκικά, αναγκάζοντας τον Τουρκικό Στόλο, να υποχωρήσει και να κρυφτεί στα Στενά της Λήμνου. Οι Τούρκοι μετρούν πολλές υλικές και ανθρώπινες απώλειες, ενώ οι Έλληνες μόνο έναν τραυματία. Ο Ελληνικός Στόλος οδηγήθηκε σε νίκη, κάτω από τις διαταγές του αγωνιστή Υδραίου Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη.
1932 Γεννιέται ο Ουμπέρτο Έκο, Ιταλός συγγραφέας και πανεπιστημιακός.
Ο Βασίλης Λυμπέρης
1968 Ξεκινάει η "Άνοιξη της Πράγας" στην Τσεχοσλοβακία, μια σύντομη περίοδος κατά την οποία η χώρα κυβερνάται μεν από το κομμουνιστικό καθεστώς, αλλά με ανθρώπινο χαρακτήρα και με την ελευθερία του λόγου. Ηγέτης και εισηγητής της προσπάθειας των νέων πολιτικών ιδεών, με το ανθρώπινο όμως πρόσωπο του κομμουνισμού,  ήταν ο Anthony Dubcek.
1972 Υπόθεση Λυμπέρη : Ο Βασίλειος Λυμπέρης πυρπολεί ξημερώματα, το σπίτι στα Βριλήσσια (28ης Οκτωβρίου), στο οποίο διαμένουν η εν διαστάσει γυναίκα του, τα παιδιά του, ηλικίας δυόμιση ετών και ενός έτους, καθώς επίσης και  η πεθερά του και τους καίει ζωντανούς. Ήταν ξημερώματα της 5ης Ιανουαρίου 1972. Δικάζεται τετράκις για κάθε έγκλημα ξεχωριστά και εκτελείται χαράματα της 25ης Αυγούστου του 1972. Είναι ο τελευταίος Έλληνας πολίτης που εκτελείται με την θανατική ποινή για ποινικό αδίκημα.
1976 Αυτή την ημέρα ο αρχηγός των "Κόκκινων Χμερ", Πολ Ποτ, αλλάζει το όνομα της Καμπότζης, μετονομάζοντάς την σε Kampuchea και νομιμοποιώντας την κομμουνιστική κυβέρνηση. Τα επόμενα τρία χρόνια μιας σκληρής και αυταρχικής κυβέρνησης, έστειλαν την Καμπότζη πίσω στο Μεσαίωνα, σύμφωνα δε, με μαρτυρίες, το καθεστώς ευθυνόταν για τους θανάτους περίπου 1-2 εκατομμυρίων πολιτών της Καμπότζης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: