17 Φεβ 2015

Ποια είναι η παγίδα που στήθηκε με τα δύο κείμενα

Η παράταση του «τρέχοντος προγράμματος» και όχι της «τρέχουσας δανειακής σύμβασης» είναι η βασική διαφορά των δύο βασικών κειμένων. Δηλαδή του σχεδίου απόφασης του Eurogroup που απέρριψε η Ελληνική πλευρά, και του κειμένου αρχών που παρουσίασε ο κ. Μοσκοβισί στον κ. Βαρουφάκη, όπως το αποκάλυψε αργά χθες το βράδυ ο δημοσιογράφος του Channel 4, Paul Mason. 
Οι πρώτες δύο παράγραφοι συμπίπτουν όμως το κλειδί είναι στην τρίτη παράγραφο. «Συζητήσαμε τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, στη βάση του έργου που έχει αναληφθεί από τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές. Καλωσορίσαμε ότι σε μία σειρά τομέων, οι προτεραιότητες της Ελληνικής πολιτικής μπορούν να συνδράμουν την ενίσχυση και καλύτερη εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας. Οι Ελληνικές αρχές έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν με επιτυχία το πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη τους τα σχέδια της νέας κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή χρήση της υφιστάμενης δομικής ευελιξίας του τρέχοντος προγράμματος. Οι Ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν σθεναρά, ότι θα απόσχουν από κάθε μονομερή ενέργεια και θα συνεργαστούν σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ειδικά στους τομείς της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το χρηματοπιστωτικό τομέα και τις συντάξεις».

ΣΧΕΔΙΟ ΜΟΣΧΟΒΙΣΙ ΚΑΙ Η ΠΟΝΗΡΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ


Αντίθετα στο σχέδιο του κ. Μοσκοβισί αναφέρεται ότι: «η ενίσχυση και η καλύτερη εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μία νέα συμφωνία. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της υφιστάμενης δομικής ευελιξίας του τρέχοντος προγράμματος καθώς θα αρχίζουν οι εργασίες για το νέα συμφωνία. Θα συνεργαστούν στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους τους για να διασφαλίσουν τις συμφωνημένες παραμέτρους για τις μεταρρυθμίσεις».


Σύμφωνα με το κείμενο του Γάλλου επιτρόπου, «τα παραπάνω δημιουργούν τη βάση για ένα αίτημα παράτασης της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που θα λάβει τη μορφή ενός ενδιάμεσου βήματος προς μία νέα συμφωνία, που θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί σε αυτή την περίοδο έξι μηνών». 

Στο κείμενο του Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρεται ότι: «Σε αυτή τη βάση, οι Ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν εξάμηνη τεχνική παράταση του υπάρχοντος προγράμματος ως ενδιάμεσο βήμα. Αυτό θα γεφύρωνε το χρόνο για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν σε μία συνακόλουθη διευθέτηση». Και τα δύο κείμενα συμφωνούν, πάντως, ότι: «Συμφωνήσαμε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο του σε αυτήν τη νέα διευθέτηση. Το Eurogroup διάκειται θετικά προς αυτό το αίτημα των Ελληνικών αρχών». Τέλος συμπίπτουν «στην επέκταση της διάθεσης των ομολόγων του EFSF, που κατέχει το ΤΧΣ για έξι μήνες, παράλληλα με την επέκταση του EFSF».

Όπως ήταν φυσικό το ναυάγιο δεν άργησε να έρθει, με τα δικτατορικά τελεσίγραφα των "εταίρων" Ευρωπαίων να το ακολουθούν.
Πηγή newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: