16 Μαΐ 2015

Ιστορία

16 Μαίου
1717 Φυλακίζεται στη Βαστίλη ο σπουδαίος Γάλλος διαφωτιστής, ιστορικός, φιλόσοφος & συγγραφέας Βολταίρος, εξαιτίας των πρωτοποριακών ιδεών στα γραπτά του, τα οποία στρέφονταν συστηματικά κατά των αρχών & της Εκκλησίας. Τον συνέλαβαν και παρέμεινε για 11 μήνες στη φυλακή.
1830 Πεθαίνει ο Ζοζέφ Φουριέ, Γάλλος μαθηματικός και φυσικός, γνωστός για την θεωρία του σχετικά με την θερμότητα, οι γνωστές σειρές Φουριέ. Ο Φουριέ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους μαθηματικούς του 19ου αιώνα.
1905 Γεννιέται ο βραβευμένος με Όσκαρ Αμερικανός ηθοποιός Henry Fonda. Έχει ψηφιστεί 29ος σε σειρά, σπουδαιότερος movie star όλων των εποχών.
1926 Πεθαίνει ο Μεχμέτ ΣΤ΄, ο οποίος υπήρξε και ο τελευταίος Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
1929 Πραγματοποιείται η πρώτη στην ιστορία, τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ-First Academy awards ceremony-σε ένα dinner party 250 ατόμων, στο ξενοδοχείο Roosevelt του Χόλυγουντ. Ο Charlie Chaplin κερδίζει το πρώτο τιμητικό βραβείο της καριέρας του, εκείνη τη βραδιά.
1943 Στην Πολωνία τελειώνει η εξέγερση του γκέτο των Εβραίων της Βαρσοβίας, καθώς οι ναζί αποκτούν τον έλεγχο & διαλύουν τα τελευταία απομεινάρια της συναγωγής, στέλνοντας μαζικά τους υπόλοιπους κατοίκους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Τρεμπλίνκα. Το γκέτο αυτό ήταν μια έκταση 840 στρεμμάτων, μέσα στο οποίο, στοιβάζονταν σε άθλιες συνθήκες 500.000 Εβραίοι.
1988 Πεθαίνει ο Γεώργιος Πυρουνάκης, κληρικός και αγωνιστής κατά της Χούντας, γράφοντας άρθρα και μιλώντας για την δημοκρατία. Υπήρξε πρωτοπόρος σε πολλά θέματα και ιδιαίτερα δημιουργικός.
1999 Η οργάνωση «17 Νοέμβρη» στοχεύει με ρουκέτα την οικία του Γερμανού πρεσβευτή στο Χαλάνδρι.
2010 Πεθαίνει ο Ronnie James Dio, ροκ τραγουδιστής, θεωρούμενος ως ο καλύτερος metal τραγουδιστής και δημιουργός της Heavy metal μουσικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: