6 Ιουλ 2015

Ιστορία

6 Ιουλίου
371 π.Χ. Η Μάχη των Λεύκτρων:οι Θηβαίοι, με αρχηγό τον ιδιοφυή Επαμεινώνδα, νικούν τους Σπαρτιάτες. Ο Επαμεινώνδας σ΄αυτή τη μάχη εφάρμοσε την "λοξή φάλαγγα".
1535 Αποκεφαλίζεται ο Άγγλος Τόμας Μορ, δικηγόρος, λόρδος & συγγραφέας, δημιουργός του όρου ουτοπία, που πρωτακούστηκε ως τίτλος βιβλίου.
1785 Το δολάριο επιλέγεται ως η επίσημη νομισματική μονάδα των Η.Π.Α.
1827 Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, από την Αγγλία, Γαλλία & Ρωσία, τις επονομαζόμενες και Μεγάλες Δυνάμεις, για την ανασύσταση του Ελληνικού κράτους, παρόλες τις αντιρρήσεις των Οθωμανών. Η Συνθήκη είναι γνωστή και ως Ιουλιανή. Άμεση συνέπεια της υπογραφής της Συνθήκης, ήταν η αποστολή των στόλων των Μεγάλων Δυνάμεων στη Μεσόγειο.
1887 Γεννιέται ο Μαρκ Σαγκάλ, Γάλλος ζωγράφος, Ρωσοεβραικής καταγωγής, του μοντέρνου ρεύματος, με επιρροές από τους κυβιστές και την εβραική καταγωγή του. (Θαν. 1985)
1893 Πεθαίνει ο Γκυ Ντε Μωπασσάν, Γάλλος συγγραφέας, θεωρούμενος ως ο μεγαλύτερος διηγηματογράφος της Γαλλίας.
1912 Τελετή έναρξης των 5ων Ολυμπιακών αγώνων στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.
1921 Στα πλαίσια της Μικρασιατικής εκστρατείας, ο Ελληνικός στρατός καταλαμβάνει το Δορύλαιο, το γνωστό και ως Εσκί-Σεχίρ.
1961 Πεθαίνει ο Κων/νος Λογοθετόπουλος, Έλληνας πολιτικός και γιατρός, ο οποίος συμπράττοντας με τους Γερμανούς ναζί, ορίστηκε από αυτούς Πρωθυπουργός από τις 2 Δεκεμβρίου 1942 έως και 7 Απριλίου 1943. Θεωρείται ένας από τους τρεις (3) δοσίλογους Πρωθυπουργούς της κατοχικής κυβέρνησης των Γερμανών : Γεώργιος Τσολάκογλου-Κων/νος Λογοθετόπουλος-Ιωάννης Ράλλης.
1971 Πεθαίνει ο Louis Armstrong, Αμερικανός μουσικός της τζαζ, χαρισματική προσωπικότητα και καινοτόμος ερευνητής της μουσικής. (Γενν. 1901)

Δεν υπάρχουν σχόλια: