8 Ιουλ 2015

Η συμφωνία-γέφυρα και ο μικρόψυχος "Ευρωπαίος" Γιούνκερ

Κι όμως, οι δηλώσεις των τριών Μέρκελ, Τουσκ και Γιούνκερ δεν συμφωνούσαν τόσο όσο ήθελαν να δείξουν : η Καγκελάριος Μέρκελ ήταν αυτή τη φορά σαφής χωρίς να θίξει καμμία πλευρά, ο Τουσκ για πρώτη φορά, δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Ευρώπη έχει κι αυτή τις ευθύνες της και θα ζημιωθούν όλες οι χώρες εάν δεν συμφωνήσουν. 

Ο Γιούνκερ όμως, είχε τάση ρεβανσισμού και μόνο, σαν να ανέβηκε στο βήμα για να κατηγορήσει την Ελλάδα για το δημοψήφισμα. Το ότι η κυβέρνηση είπε ότι παρενέβαιναν ωμά ο Γιούνκερ και ο Σουλτς στην επιλογή του δημοψηφίσματος, προκαλώντας-λογικά-τη λαική αντίδραση, φαίνεται ότι ο Ευρωπαίος Γιούνκερ το σκέφτηκε και ήθελε από το βήμα να βγάλει τα απωθημένα του. Όμως η ουσία δεν ήταν σ΄αυτό το σημείο και ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ φάνηκε ιδιαίτερα μικρός στο πνεύμα. Απόδειξη ως προς αυτό και με αίσθημα ζήλειας απέναντι στη νίκη του κ. Τσίπρα (61%), ήταν το ότι ανέφερε (άσχετο στην παρούσα στιγμή), ότι το ΟΧΙ δεν βοηθάει τις διαπραγματεύσεις, πράγμα παράλογο βέβαια, αλλά σύμφωνο με τις παρεμβάσεις του, που δεν είχαν τελικά γι΄αυτόν το επιθυμητό αποτέλεσμα (δηλ. το ΝΑΙ) και διαψεύστηκε. Απλά ήθελε και αυτό ήταν ολοφάνερο, με ρεβανσισμό να υποστηρίξει την θέση του.

Οι διακριτοί σύμμαχοι : Ο Φρανσουά Ολάντ δουλεύει με καλή διάθεση και μεθοδικά για πραγματική επίλυση του Ελληνικού προβλήματος. Επίσης ο Ιταλός Ματέο Ρέντσι του οποίου οι δηλώσεις ήταν φανερά-σ΄αυτή τη χρονική στιγμή-υπέρ της συμφωνίας & της παραμονής της Ελλάδος στην Ευρωζώνη. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας ολιγόλογος, πάντα ψύχραιμος και ενωτικός, είναι συνηθισμένος από τέτοιου είδους πολεμικές τακτικές και οι δηλώσεις του ήταν μαζεμένες και σαφείς.
Άρα : Σημασία έχει ότι δρομολογείται η συμφωνία-γέφυρα, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν μόνο εφικτό τώρα, όσο για τα υπόλοιπα, δηλαδή το αναλυτικό πρόγραμμα με μακροπρόθεσμη στόχευση, αυτά θα συζητηθούν σε νέα βάση αργότερα. Το κούρεμα του χρέους ανήκει στο επόμενο βήμα, όμως είναι κάτι που κατά την προσωπική μου άποψη δεν θα παραληφθεί, δεδομένης και της πρόσφατα δημοσιευμένης Έκθεσης του Δ.Ν.Τ. Η κυβέρνηση με τη σειρά της, στο μεσοδιάστημα, είναι απαραίτητο να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, δείγματα των οποίων πρέπει όσο πιο γρήγορα να δείξει.
Άρθρο Μ.Γ.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: