18 Αυγ 2015

Ιστορία

18 Αυγούστου
1822 Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, η Πελοποννησιακή Γερουσία ανακηρύσσει τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη Αρχιστράτηγο.
1936 Πεθαίνει ο Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Ισπανός συγγραφέας και ποιητής, πολλά έργα του οποίου, έχουν μελοποιηθεί από Έλληνες συνθέτες.
Ο Λόρκα μια δεκαετία νωρίτερα από τον θάνατό του, έλεγε:"Είμαι ποιητής και κανείς δεν εκτελεί τους ποιητές". Όμως ήταν παράλληλα και ένας ενεργός πολίτης και το καθεστώς της δικτατορίας του Φράνκο τον οδήγησε στο εκτελεστικό απόσπασμα.
1936 Γεννιέται ο Robert Redford, βραβευμένος Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης.

1937 Ιδρύεται η Ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία TOYOTA.
1941 Ο Αδόλφος Χίτλερ ανακαλεί την ευθανασία όσων πάσχουν από πνευματικά νοσήματα και αναπηρίες.
1976 Εβδομάδα πέντε ημερών καθιερώνεται στη Μέση Εκπαίδευση στην Ελλάδα.
1991 Ο Σοβιετικός ηγέτης και εμπνευστής της Περεστρόικα, M. Gorbachev, περιορίζεται από τους πραξικοπηματίες κατ΄οίκον στη Κριμαία, οι οποίοι προσπάθησαν ανεπιτυχώς να ρίξουν την κυβέρνησή του.
1992 Ο Larry Bird, ο θρυλικός και σπουδαίος μπασκετμπολίστας του ΝΒΑ & των Boston Celtics, ανακοινώνει ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση. Ο τελευταίος του θρίαμβος ήταν το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες της Βαρκελώνης (1992), που ήταν και οι πρώτοι Ολυμπιακοί, στους οποίους συμμετείχαν επαγγελματίες του αθλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: