28 Δεκ 2015

Ιστορία

28 Δεκεμβρίου
1856 Γεννιέται ο Woodrow Wilson, 28ος Πρόεδρος των Η.Π.Α, με θητεία από το 1913 μέχρι το 1921. Το 1919 πήγε στο Παρίσι, προκειμένου να συνεισφέρει στη δημιουργία της Κοινωνίας των Εθνών (πρόδρομο του Ο.Η.Ε) & στη μορφοποίηση της Συνθήκης των Βερσαλλιών.
Ο W. Wilson έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στη δημιουργία νέων κρατών, μακριά από τις τότε αυτοκρατορίες. Γι΄αυτή τη συνεισφορά του στην Κ.Τ.Ε, ο Wilson βραβεύθηκε το 1919 με το Νόμπελ ειρήνης.
1895 Σαν σήμερα προβάλλεται το πρώτο εμπορικό φιλμ στο Grand cafe στο Παρίσι, των ιστορικών Γάλλων δημιουργών & αδελφών, Louis & August Lumiere.
1903 Γεννιέται ο Τζον (Γιάνος) φον Νόιμαν, Ουγγρο-Γερμανός φυσικομαθηματικός, από τους σπουδαιότερους μαθηματικούς του 20ου αιώνα. Μετείχε στις πρώτες πυρηνικές δοκιμές των Η.Π.Α στον Ειρηνικό και στο Λος Άλαμος.
1934 Γεννιέται η αξιόλογη Βρετανίδα ηθοποιός Μάγκι Σμιθ, με 60 χρόνια καριέρας, βραβευμένη με 2 Όσκαρ.
1937 Πεθαίνει ο κορυφαίος Γάλλος συνθέτης, Μωρίς Ραβέλ. Μαζί με τον Κλωντ Ντεμπυσσύ, θεωρούνται οι δύο κυρίαρχες μορφές του μουσικού ιμπρεσσιονισμού. Γνωστό έργο του, μεταξύ άλλων είναι το Bolero, το οποίο γράφτηκε το 1928 για μπαλέτο.
1973 Δημοσιεύεται το βιβλίο του Αλεξάντερ Σολτζενίτσιν "Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ"-The Gulag Archipelago, το οποίο εξιστορεί το χρονικό των στρατοπέδων συγκέντρωσης και καταναγκαστικής εργασίας, για πολιτικούς κρατουμένους στη Σοβιετική Ένωση.
2014 Σαν σήμερα πυρκαγιά με ανθρώπινα θύματα, ξεσπάει το βράδυ στο οχηματαγωγό πλοίο Νόρμαν Ατλάντικ, που έπλεε στο δρομολόγιο Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: