16 Ιουλ 2016

Ιστορία

16 Ιουλίου
1874  Πεθαίνει ο Απόστολος Αρσάκης, Έλληνας φιλάνθρωπος, γιατρός, λόγιος και εθνικός ευεργέτης. Διετέλεσε μεταξύ άλλων και μεταβατικός Πρωθυπουργός της Ρουμανίας. (Γενν. 1792)
1906 Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα, Βούλγαροι καταστρέφουν Ελληνικά σχολεία, σπίτια, ιδρύματα στη Φιλιππούπολη, με αποτέλεσμα την εξόντωση του Ελληνισμού της Ανατολικής Ρωμυλίας.
1907 Γεννιέται η Barbara Stanwyck, Αμερικανίδα βραβευμένη ηθοποιός.
1927 Γεννιέται η Ηρώ Κωνσταντοπούλου, αγωνίστρια της Εθνικής αντίστασης, η οποία εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στη Καισαριανή σε ηλικία 17 ετών, αφού βασανίστηκε από την Κομαντατούρ στην οδό Μέρλιν. Γι αυτήν γράφτηκε η ταινία "17 σφαίρες για έναν άγγελο".
1945 Αρχίζει να λειτουργεί το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, με πρώτο Διευθυντή τον Ηρακλή Πετμεζά.
1945 Πραγματοποιείται από τις Η.Π.Α, επιτυχημένη δοκιμή της ατομικής βόμβας στην έρημο του Νέου Μεξικού, 120 μίλια νότια της πόλης Santa Fe, στα πλαίσια του μυστικού προγράμματος, γνωστού ως The Manhattan project
1989 Πεθαίνει ο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, Αυστριακός διευθυντής ορχήστρας.
1992 Πεθαίνει στον ύπνο της, η ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, Μαίρη Αρώνη. Υπήρξε κορυφαία πρωταγωνίστρια του θεάτρου, θητεύοντας δίπλα σε μεγάλα ονόματα, όπως τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη και του Δημήτρη Χορν.
1999 Σκοτώνεται ο John Fitzgerald Kennedy Junior, ο γιός του θρυλικού Προέδρου των Η.Π.Α, J.F.Kennedy, σε αεροπορικό δυστύχημα με το προσωπικό του αεροπλάνο που πιλοτάριζε ο ίδιος και έπεσε στον Ατλαντικό Ωκεανό.
2001 Πεθαίνει ο Δημήτριος Χολέβας ή Παπα-Χολέβας, ιερέας, αρχαιολόγος, φιλόλογος και αντιστασιακός, μέλος του ΕΛΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: