16 Ιουλ 2016

Ποιος υποκίνησε το στρατό σε πραξικόπημα στη Τουρκία

Μέσα στη νύχτα άλλαξε η δραματική κατάσταση στη Τουρκία, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους και το πραξικόπημα απετράπη. Πληροφορίες κατονομάζουν συνεργάτη του Γκιουλέν ως τον κύριο υποκινητή του πραξικοπήματος.
Ο Συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κόσε, πρώην στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, κατονομάστηκε από το πρακτορείο “Ανατολή” ως ο ηγέτης του πραξικοπήματος ενάντια στον Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η εικόνα στην οποία παρότρυνε ο Ερντογάν τους πολίτες
να βγούν στους δρόμους και στις πλατείες
.
Το αιματοβαμμένο πραξικόπημα που ξέσπασε στην Άγκυρα έχει πλέον πρόσωπο, σύμφωνα με το πρακτορείο, και δεν είναι άλλο από αυτό του πρώην στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, που αποστρατεύτηκε τον Μάρτιο του 2016 για τις σχέσεις που διατηρούσε με τον αντικαθεστωτικό και ευρισκόμενο στις ΗΠΑ Γκιουλέν. 

Ο Συνταγματάρχης ανακοίνωσε το σχήμα του “Συμβουλίου Ειρήνης”, μια προσωρινή κυβέρνηση, που θα αναλάμβανε μετά το πραξικόπημα να αποκαταστήσει τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Darbenin basindaki Fetullahci kopek Muharrem Kose... pic.twitter.com/fUMuncbm1H — Furkan Haber (@furkanhaber) 16 Ιουλίου 2016 

Οι δυνάμεις πιστές στον Κόσε ήταν αυτές που κατέλαβαν την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας, τις γέφυρες, το αεροδρόμιο Ατατούρκ πριν απωθηθούν από τις πιστές στον Ερντογάν δυνάμεις, μετά από αιματηρές μάχες.
Πηγή Newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: