19 Ιουλ 2016

Ιστορία

19 Ιουλίου
1898 Γεννιέται ο Χέρμπερτ Μαρκούζε, Γερμανικής καταγωγής Αμερικανός φιλόσοφος, θεωρητικός εκπρόσωπος της νέας Αριστεράς και συγγραφέας του βιβλίου "Ο Μονοδιάστατος Άνθρωπος".
1900 Στη Γαλλία ανοίγει το μετρό του Παρισιού. 
1909 Γεννιέται ο Errol Flynn, Αυστραλός ηθοποιός, γνωστός με τις ταινίες του, ως Ρομπέν των Δασών & Κάπτεν Μπλαντ.
1913 Κατά τον Β΄Βαλκανικό πόλεμο οι Ελληνικές δυνάμεις απελευθερώνουν την Ξυλόπολη Θεσσαλονίκης, σε μια σειρά από αλλεπάλληλες και ηρωικές μάχες, που διεξάγονταν εκείνες τις ημέρες με τον Βουλγαρικό στρατό.
1929 Πεθαίνει ο Εμμανουήλ Μπενάκης, Έλληνας πολιτικός, έμπορος, στενός συνεργάτης του Ελευθερίου Βενιζέλου & ιδρυτικό μέλος του Κολλεγίου Αθηνών.
1931 Γεννιέται η Ολυμπία Δουκάκη, Αμερικανίδα ηθοποιός.
1941 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος : Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ καθιερώνει το σήμα της νίκης με υψωμένα τα δύο δάχτυλα του χεριού, σχηματίζοντας το γράμμα V. Το ΒΒC μεταδίδει στην Ευρώπη το εμψυχωτικό μήνυμα για την αντίσταση «V for Victory».
1966 Πεθαίνει ο Ζωρζ Λεμαίτρ, Βέλγος ιερέας και φυσικομαθηματικός, γνωστός και σημαντικός για την εισήγησή του περί Μεγάλης εκρήξεως (Big Bang), κατά τη δημιουργία του Σύμπαντος. Η ονομασία Big Bang, δόθηκε αργότερα.
1966 Πεθαίνει ο σπουδαίος πεζογράφος Στρατής Μυριβήλης, γνωστός για το αντιπολεμικό και πατριωτικό ύφος που διακρινόταν στη γραφή του. Είχε προταθεί τρεις φορές για Νόμπελ λογοτεχνίας και ανήκε στην περίφημη γενιά του ΄30.
1970 Πεθαίνει ο Παναγιώτης Πιπινέλης, Έλληνας πολιτικός, διπλωμάτης και σημαντικός συγγραφέας της νεώτερης Ελληνικής πολιτικής ιστορίας.
1973 Πεθαίνει ο Μπρους Λη, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Λιου Γιουέν Καμ, κινεζικής καταγωγής αμερικανός ηθοποιός, που διακρίθηκε σε ταινίες καράτε.
1975 Πρεμιέρα για την ταινία Jaws "Τα σαγόνια του καρχαρία" του Στήβεν Σπίλμπεργκ, μια ταινία που έκανε τους θεατές να φοβούνται να μπουν στο νερό. Ήταν η ταινία που έβαλε τον σκηνοθέτη Σπίλμπεργκ στο χάρτη του Χόλιγουντ.
2010 Θύμα δολοφονικής επίθεσης πέφτει ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας, έξω από το σπίτι του στην Ηλιούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: