20 Αυγ 2016

Ιστορία

20 Αυγούστου
480 π.Χ. Η Μάχη των Θερμοπυλών κατά την οποία 300 Λακεδαιμόνιοι και 700 Θεσπιείς, πέφτουν ηρωικά μαχόμενοι, πολεμώντας εναντίον των Περσών, υπό την ηγεσία του Λεωνίδα, στα στενά των Θερμοπυλών.
Η μάχη των Θερμοπυλών, θεωρείται από τις σπουδαιότερες και ηρωικότερες μάχες όλων των εποχών. Γνωστή στην ιστορία έμεινε η φράση του Λεωνίδα προς τον εχθρό "Μολών λαβέ"
1824 Εκδίδεται η πρώτη εφημερίδα της Αθήνας, με τον τίτλο "Εφημερίς των Αθηνών"Εκδόθηκε στην Αθήνα με τον τίτλο «Εφημερίς των Αθηνών», σε τυπογραφείο και πιεστήριο που δώρησε το Φιλελληνικό Κομιτάτο του Λονδίνου και έφερε στην Αθήνα ο συνταγματάρχης Λέστερ Στάνχοουπ.
1860 Γεννιέται ο Γάλλος πολιτικός Ραιμόν Πουανκαρέ, ο οποίος διετέλεσε πέντε (5) φορές Πρωθυπουργός της Γαλλίας ο οποίος είχε ακολουθήσει αντιγερμανική πολιτική για τη χώρα του.
1897 Ο Άγγλος γιατρός Ρόναλντ Ρος ανακαλύπτει ότι η ελονοσία προέρχεται από τα κουνούπια. Θα τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ το 1902 και θα γίνει «σερ». Η 20η Αυγούστου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών.
1914 Κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου πολέμου, οι Γερμανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τις Βρυξέλλες στο Βέλγιο.
1928 Πεθαίνει ο Στέφανος Σκουλούδης, πολιτικός και τ. Πρωθυπουργός της Ελλάδος κατά το χρονικό διάστημα 1915-1916, σχηματίζοντας την γνωστή ως Κυβέρνηση Στεφάνου Σκουλούδη.
1940 O εξόριστος Ρώσος ηγέτης Leon Trotsky, δολοφονείται από Ισπανό κομμουνιστή, έξω από την πόλη του Μεξικού. Ο Trotsky είχε γεννηθεί το 1879 από Ρωσο-Εβραίους γονείς στην Ουκρανία και προοριζόταν για τη θέση του Λένιν στο Κομμουνιστικό κόμμα, όμως έχασε από τον Στάλιν ο οποίος μεθοδευμένα άρπαξε εκείνος τη θέση, εκμεταλλευόμενος την αρρώστια του Λένιν. Ο Τρότσκι κυρίως, είχε οργανώσει τον περίφημο Κόκκινο Στρατό γύρω στα 1918-1920. Σύμφωνα με ενδείξεις, τη δολοφονία την είχε διατάξει ο Ιωσήφ Στάλιν.
1960 Ο Ρωσικός δορυφόρος που είχε δύο σκυλίτσες ως πλήρωμα, επιστρέφει στη γη. 
1961 Η Ανατολική Γερμανία αιφνιδιαστικά αρχίζει το κτίσιμο του Τείχους του Βερολίνου, που χώριζε την Ανατολική από τη Δυτική Γερμανία.
1968 Η Σοβιετική Ένωση καταλύει την "Άνοιξη της Πράγας", στη Τσεχοσλοβακία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: