5 Σεπ 2016

Ιστορία

5 Σεπτεμβρίου
1667 Γεννιέται ο Τζοβάνι Σακέρι, Ιταλός μαθηματικός και Ιησουίτης.
1857 Πεθαίνει ο Ογκίστ Καντ, Γάλλος φιλόσοφος και κοινωνιολόγος, ο ιδρυτής της Κοινωνιολογίας και του θετικισμού. Ένα από τα αποφθέγματά του είναι : "Για να κατανοήσεις μια επιστήμη, πρέπει να ξέρεις την ιστορία της."
1905 Υπογράφεται στο Πόρτσμουθ των Η.Π.Α η συνθήκη ειρήνης, με την οποία τερματίζεται ο Ρωσοιαπωνικός πόλεμος.
1910 Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, μιλά για πρώτη φορά σε μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος και περιγράφει τη βάση της πολιτικής του.
1918 Α΄Παγκόσμιος πόλεμος και διεξαγωγή της μάχης της Δοιράνης, με την οποία ο Ελληνικός στρατός ανατρέπει τα Γερμανο-βουλγαρικά στρατεύματα.
1922 Μικρασιατική εκστρατεία και τα τελευταία τμήματα του Γ΄σώματος του Ελληνικού στρατού, αποχωρούν από τη Μικρά Ασία, μέσω του λιμένα της Αρτάκης.
Ηρώ Κωνσταντοπούλου
1944 Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος και οι Γερμανοί εκτελούν 50 Έλληνες πατριώτες στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
1944 Εκτελείται η ηρωίδα της Εθνικής αντίστασης, Ηρώ Κωνσταντοπούλου με 17 σφαίρες, όσα και τα χρόνια της, 37 ημέρες πριν την απελευθέρωση της Ελλάδος.
1972 Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου, άραβες τρομοκράτες του κινήματος «Μαύρος Σεπτέμβρης» επιτίθενται στο Ολυμπιακό Χωριό, σκοτώνοντας δύο μέλη της ισραηλινής ολυμπιακής ομάδας. Αργότερα, εννιά Ισραηλινοί, πέντε τρομοκράτες κι ένας Δυτικογερμανός αστυνομικός, σκοτώνονται σε συγκρούσεις που γίνονται στο αεροδρόμιο του Μονάχου.
1997 Πεθαίνει η Μητέρα Τερέζα, βραβευμένη με το Νόμπελ ειρήνης το 1971.

Δεν υπάρχουν σχόλια: