17 Απρ 2017

Ιστορία

17 Απριλίου
1521 Αφορίζεται από την Καθολική Εκκλησία ο  Γερμανός θεολόγος Μαρτίνος Λούθηρος, που με τις 95 θέσεις του χώρισε την Ευρώπη σε καθολικούς και διαμαρτυρόμενους.
1790 Πεθαίνει ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, Αμερικανός πολιτικός, διπλωμάτης & επιστήμονας, αποτελώντας σημαντικό πρόσωπο του Διαφωτισμού και θεμελιωτής του Αμερικανικού κράτους.
1863 Γεννιέται (παλαιό ημερολόγιο) ο Κωνσταντίνος Καβάφης, κορυφαίος Αλεξανδρινός ποιητής. Ήταν το 9ο και τελευταίο παιδί του Πέτρου και της Χαρίκλειας Καβάφη.
1897 Ο Ελληνικός στρατός σημειώνει τη μοναδική του νίκη επί των Τούρκων, στον ατιμωτικό Ελληνοτουρκικό πόλεμο, με αρχηγό τον ταξίαρχο Σμολένσκυ.
1917 Α΄Παγκόσμιος πόλεμος: Δεύτερη μάχη στη Γάζα-Gaza-της Παλαιστίνης, καθώς οι Βρετανικές δυνάμεις επιχειρούν να καταλάβουν την πόλη, που βρίσκεται στα χέρια του Οθωμανικού στρατού.
1918 Γεννιέται ο William Holden, Αμερικανός ηθοποιός, βραβευμένος με Όσκαρ α΄ανδρικού ρόλου το 1953.
1942 Πεθαίνει ο Ζαν Μπατίστ Περέν, Γάλλος φυσικός βραβευμένος με το Νόμπελ Φυσικής το 1926.
1954 Ο Νάσερ αναλαμβάνει την εξουσία στην Αίγυπτο.
1961 Ο Μάνος Χατζιδάκις βραβεύεται με το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού για "Τα παιδιά του Πειραιά", στην ταινία Ποτέ την Κυριακή, του Ζυλ Ντασέν, τραγουδισμένο από την Μελίνα Μερκούρη.
1961 Πραγματοποιείται αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής του Φιντέλ Κάστρο,  από 1.400 περίπου εξόριστους Κουβανούς οπλισμένους από τους Αμερικανούς & με την υποστήριξή τους, από αέρα και θάλασσα, αποβιβάζονται στον Κόλπο των Χοίρων-Bay of Pigs-νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Αβάνα. Πάνω από 100 από τους επαναστάτες σκοτώθηκαν και 1.189 πιάστηκαν και φυλακίστηκαν. Λίγο αργότερα, ο Πρόεδρος J.F. Kennedy, παραδέχθηκε την βοήθεια της Αμερικής προς τους εισβολείς. Η ενέργεια αυτή θεωρήθηκε η πιο ταπεινωτική στην πολιτική σταδιοδρομία του Kennedy.
1993 Πεθαίνει ο Τουργκούτ Οζάλ, Τούρκος πολιτικός και Πρωθυπουργός.
2012 Πεθαίνει ο σημαντικός Έλληνας τραγουδιστής με τη "δωρική" φωνή Δημήτρης Μητροπάνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: