17 Απρ 2017

Η ισχνή πλειοψηφία Ερντογάν δεν δίνει νομιμοποίηση αλλαγών

Με μαντήλες οι συντηρητικές γυναίκες χαίρονται!
Μέσω του απεσταλμένου της στην Κωνσταντινούπολη, η Γαλλική εφημερίδα Le Monde δίνει την δική της οπτική για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία. «Είναι μια φτωχή νίκη, γεμάτη άγνωστες παραμέτρους ενώ από πολλούς θεωρείται ήδη μη νόμιμη.
Το Ναι κέρδισε με 51,3% και δεν είναι καθόλου ο θρίαμβος που περίμενε ο πρόεδρος που οι οπαδοί του αποκαλούν «reis (ο αρχηγός). Το αποτέλεσμα της κάλπης δεν σηκώνει αμφισβήτιση: σίγουρα ο Ερντογάν έχει την πλειοψηφία, η οποία του επιτρέπει να υλοποιήσει την μεταρρύθμιση, αλλά έχει την νομιμοποίηση; 

«Μια μεταρρύθμιση τέτοιου βεληνεκούς, η οποία ανατρέπει τη βάση της δημοκρατίας, δεν μπορεί να εφαρμοστεί με μια τόσο μικρή πλειοψηφία», δήλωσε στο CNN Turk ο Murat Yetkin, διευθυντής της εφημερίδας Hurriyet Daily News. 

Εξάλλου, οι βασικές πόλεις της Τουρκίας, όπως η Κωνσταντινούπολη της οποίας ο Ερντογάν ήταν δήμαρχος αλλά και η Αγκυρα ψήφισαν Οχι. Πρόκειται για ένα σοβαρό σήμα, γιατί αυτές οι μεγάλες πόλεις ψηφίζουν μαζικά εδώ και τρεις δεκαετίες ισλαμικά κόμματα και από το 2002 ψηφίζουν το κόμμα του Ερντογάν. Αυτή η μεταστροφή είναι χαστούκι για τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας, ο οποίος διαθέτει μια εξουσία που δεν έχει όμοιό της από την εποχή του Κεμάλ Ατατούρκ και ο οποίος ήθελε να μεταμορφώσει την de facto παντοδυναμία του σε de jure, με το δημοψήφισμα». Πυροτεχνήματα έπεσαν στα κεντρικά του κόμματος Ερντογάν, μετά το δημοψήφισμα, όπως αναφέρει η απεσταλμένη της Guardian.
Πηγή iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: