28 Απρ 2017

Ιστορία

28 Απριλίου
1758 Γεννιέται ο 5ος Πρόεδρος των Η.Π.Α, James Monroeo oποίος είχε πολεμήσει κατά την εποχή της Αμερικανικής επανάστασης. Γνωστό έμεινε στην ιστορία, η διακήρυξη του "δόγματος Monroe" στις 2 Δεκεμβρίου του 1823 από τον Αμερικανό Πρόεδρο, το οποίο αναφέρει ότι οι Η.Π.Α δεν θα επιτρέψουν στις Ευρωπαικές δυνάμεις να αναμιχθούν στις υποθέσεις της Βόρειας & της Νότιας Αμερικής.
1789 Ξεσπά η γνωστή "Ανταρσία του Μπάουντι".
1851 Πεθαίνει ο Έντουαρντ Κόδριγκτον-E. Codrington, Άγγλος ναύαρχος & φιλέλληνας, ο οποίος είχε λάβει μέρος στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, ως αρχηγός του Αγγλικού στόλου των Μ. Δυνάμεων. Η οδός Κοδριγκτώνος στην Αθήνα, προς τιμήν του έλαβε το όνομά του.
1878 Γεννιέται ο Λάιονελ Μπάρυμορ, Αμερικανός ηθοποιός, βραβευμένος με Όσκαρ και πρόγονος της Ντριού Μπάρυμορ, επίσης ηθοποιού.
1908 Γεννιέται ο Όσκαρ Σίντλερ, Γερμανός επιχειρηματίας, ο οποίος έσωσε 1.300 Εβραίους από τη ναζιστική θηριωδία του στρατοπέδου της Βαρσοβίας, προσλαμβάνοντάς τους, ως εργάτες στο εργοστάσιό του.  Η προσπάθειά του και το έργο του, έγιναν η γνωστή βραβευμένη ταινία του Σ. Σπίλμπεργκ, "η Λίστα του Σίντλερ".
1920 Το Αζερμπαιτζάν προσαρτάται στη Σοβιετική Ένωση.
1945 Στην Ιταλία οι "παρτιζάνοι" εκτελούν τον δικτάτορα Benito Mussolini μαζί με την ερωμένη του Clara Petacci και ακόμα λίγους στενούς φίλους του. Το ζεύγος ετοιμαζόταν να πετάξει προς την Ελβετία.
1969 Ο Σαρλ Ντε Γκωλ παραιτείται από Πρόεδρος της Γαλλίας.
1986 Πεθαίνει ο Σπύρος Μουστακλής, αξιωματικός του στρατού, σύμβολο της αντίστασης κατά της χούντας(Γενν. 1926)

Δεν υπάρχουν σχόλια: