29 Απρ 2017

Ιστορία

29 Απριλίου
1854 Γεννιέται ο Ανρί Πουανκαρέ, κορυφαίος Γάλλος μαθηματικός φυσικός και φιλόσοφος. (φωτογραφία)
1863 Συγκροτείται κυβέρνηση υπό τον Μπενιζέλο Ρούφο, στην οποία κυριαρχούν οι Ορεινοί. Ο ηττημένος αρχηγός των Πεδινών Δημήτριος Βούλγαρης ετοιμάζεται να επιβληθεί με τη βία.
1901 Γεννιέται ο Χιροχίτο, Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας.
1916 Α΄Παγκόσμιος πόλεμος και οι Βρεττανικές δυνάμεις, περικυκλώνονται στην πόλη Kut-al-Amara επαρχία της Μεσοποταμίας (σημερινό Ιράκ), κοντά στον ποταμό Τίγρη. Στο τέλος οι Βρεττανοί αναγκάζονται σε παράδοση.
1945 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος : Οι Αμερικανοί απελευθερώνουν το στρατόπεδο Dachau, στη Γερμανία. Υπήρχαν 33.000 επιζώντες στο στρατόπεδο, εκ των οποίων 2.539 ήταν Εβραίοι.Το Dachau βρίσκεται 12 μίλια βόρεια της πόλης του Μονάχου και υπήρξε το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης δημιούργημα των ναζί,  πέντε (5) εβδομάδες αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Χίτλερ. Συνολικά σ΄αυτό το στρατόπεδο πέθαναν 32.00 κρατούμενοι από την έλλειψη τροφής, τα πειράματα και τα κάθε είδους βασανιστήρια των Γερμανών ναζί.
1945 O Adolf Hitler & η Eva Braun παντρεύονται και μετά από λίγες ώρες το ζευγάρι αυτοκτονεί, προκειμένου να μην πέσει στα χέρια των Συμμάχων.
Γ. Κορδάτος
1957 Γεννιέται ο ταλαντούχος ηθοποιός Daniel Day-Lewis, Αγγλικής καταγωγής, γνωστός για τις "χαμαιλεόντειες"μεταμορφώσεις του, ως ηθοποιός.
1961 Πεθαίνει ο Γιάννης Κορδάτος, Έλληνας κοινωνιολόγος και σημαντικότατος ιστορικός. Ο Γ. Κορδάτος είναι ένας από τους πο­λυγραφότατους και πλέον γνωστούς διανοού­μενους στην Ελλάδα του 20ού αιώνα.
1970 Πόλεμος του Βιετνάμ και ο στρατός των Η.Π.Α εισβάλλει στην Καμπότζη, προκειμένου να πολεμήσει τους Βιετκόγκ, μαζί με τον Νοτιοβιετναμέζικο στρατό. 
1980 Πεθαίνει ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, Άγγλος σκηνοθέτης, βιρτουόζος των ταινιών θρίλερ, ιδιαίτερων και πρωτοποριακών για την εποχή του. Προτιμούσε δε, πάντα τις ξανθές ως πρωταγωνίστριες στις ταινίες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: