13 Ιουλ 2017

Ιστορία

13 Ιουλίου
1793 Πεθαίνει ο Ζαν Πωλ Μαρά, Γάλλος πολιτικός και από τις σημαντικότερες μορφές της Γαλλικής επανάστασης, Πρόεδρος της Λέσχης των "ορεινών" Ιακωβίνων. Η νεαρή Σαρλότ Κορντέ (μέλος των Γιρονδίνων), δολοφόνησε τον λαοφιλή Μαρά μέσα στο μπάνιο του.
1878 Υπογράφεται η σημαντική Συνθήκη του Βερολίνου, με την οποία, μεταξύ άλλων, ανεξαρτητοποιούνται τα κράτη:η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Ρουμανία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι εργασίες του Συνεδρίου αυτού κράτησαν 1 μήνα.
1908 Για πρώτη φορά παραχωρείται το δικαίωμα συμμετοχής σε γυναίκες στους Ολυμπιακούς αγώνες.
1916 Γεννιέται η Δέσπω Διαμαντίδου, ηθοποιός.
1927 Γεννιέται η Σιμόν Βέιλ, Γαλλίδα πολιτικός και η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου.
1951 Πεθαίνει ο Άρνολντ Σένμπεργκ, Αυστριακός συνθέτης, γνωστός ως ο «πατέρας» του Δωδεκαφθογγισμού.
1954 Πεθαίνει η σπουδαία Μεξικανή ζωγράφος Φρίντα Κάλο, που έκανε το σώμα της μήνυμα και έργο τέχνης. Ξεπερνώντας το όριο ανάμεσα σε γυναικείο και ανδρικό, παραμένει ακόμη και σήμερα το «αποκρουστικά» ελκυστικό σύμβολο της ανεξαρτησίας από τα παραδοσιακά κοινωνικά πρότυπα.
1965 Πεθαίνει ο Φώτης Κόντογλου, συγγραφέας και ζωγράφος, της περίφημης γενιάς του ΄30, γεννημένος στο Αιβαλί της Μ. Ασίας.
1968 Πεθαίνει ο Ηλίας Τσιριμώκος, πολιτικός και Πρωθυπουργός της Ελλάδος για μικρό χρονικό διάστημα, ο οποίος προερχόταν από οικογένεια πολιτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: