14 Ιουλ 2017

Ιστορία

14 Ιουλίου
1789 Γαλλική επανάσταση : πραγματοποιείται η κατάληψη της Βαστίλης, η οποία ήταν φυλακή για πολιτικούς κρατουμένους. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την έναρξη της Γαλλικής Επανάστασης.  Η σημερινή ημέρα γιορτάζεται με κάθε επισημότητα στη Γαλλία, καθώς αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα γεγονότα στην ιστορία.
1824 Ελληνική επανάσταση του 1821:Διεξάγεται η μάχη της Άμπλιανης, κατά την οποία οι Έλληνες κατατροπώνουν τους 12.000 Τουρκαλβανούς.
1887 Πεθαίνει ο Άλφρεντ Φέλιξ Άλβιν Κρουπ φον Μπόλεν ουντ Χάλμπαχ, Γερμανός επιχειρηματίας, ο επονομαζόμενος και «βασιλιάς των κανονιών». Ίδρυσε τη γνωστή βιομηχανία Krupp, που σήκωσε το βάρος των εξοπλισμών του Χίτλερ κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
1913 Γεννιέται ο Gerald Ford, 38ος Πρόεδρος των Η.Π.Α.
1913 Κατά τη διάρκεια του Β΄Βαλκανικού πολέμου, ο Ελληνικός στρατός (Μεραρχία VIII) εισέρχεται στη Γκιουμουλτζίνα (Κομοτηνή).
1933 Αρχίζει η Ναζιστική ευγονική με την εφαρμογή του νόμου περί Πρόληψης απογόνων των ασθενών με κληρονομικές ασθένειες, που απαιτεί την υποχρεωτική στείρωση κάθε πολίτη που πάσχει από υποτιθέμενες γενετικές διαταραχές.
1943 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος και οι Ρώσοι σταματούν την προέλαση των Γερμανών του Χίτλερ, καθώς διεξάγεται για 6η ημέρα, μια σημαντική μάχη, η μάχη του Kursk.
2016 Τρομοκρατική επίθεση στην Νίκαια της Γαλλίας. Οδηγός φορτηγού κατευθύνεται και παρασύρει πλήθος πολιτών που γιορτάζουν την Ημέρα της Βαστίλης, εθνική εορτή των Γάλλων. Απολογισμός της επίθεσης είναι 84 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες, όπως επίσης και ο δράστης που έπεσε νεκρός από την αστυνομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: