24 Ιουλ 2017

Ιστορία

Bingham at Machu Picchu - 1911
24 Ιουλίου
1864 Βασανίζεται από τους Οθωμανούς και πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Τάττης, έμπορος και αγωνιστής του 1821.
1911 Aνακαλύπτεται ο αρχαίος οικισμός των Ίνκα Machu Picchu, στο Περού. Η ανακάλυψη της "χαμένης πόλης των Ίνκας", πραγματοποιείται από τον Αμερικανό αρχαιολόγο Hiram Bingham. Σήμερα αποτελεί κορυφαίο ιστορικό και τουριστικό προορισμό.
1923 Υπογράφεται η ιστορική Συνθήκη της Λωζάννης, με την οποία οριστικοποιούνται τα σημερινά σύνορα της Τουρκίας, μαζί και με άλλα σοβαρά άρθρα για την Ελλάδα, τα οποία προήλθαν από την ήττα της χώρας, μετά τη Μικρασιατική εκστρατεία. Θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες συνθήκες της σύγχρονης Ευρωπαικής ιστορίας, αν και οι Τούρκοι δεν την εφαρμόζουν όπως πρέπει.
1924 Γεννιέται ο Άρης Πουλιανός, ανθρωπολόγος, με σημαντικές ανασκαφές ανά την Ελλάδα, όπως το Σπήλαιο των Πετραλώνων.
1943 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος:Επιχείρηση Gomorrah, μια από τις μεγαλύτερες πολεμικές επιχειρήσεις στην ιστορία, πραγματοποιείται από Βρετανικές δυνάμεις, για τον βομβαρδισμό του Αμβούργου, ρίχνοντας 2.300 τόνους εμπρηστικών βομβών σε λίγες μόνο ώρες. Οι συνέπειες για τον Χίτλερ ήταν σημαντικές και ο ίδιος αρνείται να επισκεφθεί τα καμμένα κτίρια, προοιωνίζοντας όμως την μελλοντική του ήττα.
1974 Άφιξη στην Αθήνα του από χρόνια κατοίκου στο Παρίσι, Κων/νου Καραμανλή, με αεροπλάνο της Γαλλικής προεδρίας, επί Ζισκάρ Ντ΄Εστέν, προσωπικού φίλου του Καραμανλή. Ο χουντικός Φ. Γκιζίκης τον είχε προσκαλέσει, διατηρώντας ο Καραμανλής την τότε στρατιωτική χουντική ηγεσία. Η ημερομηνία -24 Ιουλίου-θεσπίστηκε ως η ημέρα εορτασμού της Δημοκρατίας, μετά το χουντικό καθεστώς της εγκληματικής μαρτυρικής επταετίας.
1980 Πεθαίνει ο Βρετανός ηθοποιός Peter Sellers, γνωστός και από τον αμίμητο ρόλο του ως Επιθεωρητή Κλουζώ, στη σειρά ταινιών "Ο Ροζ Πάνθηρας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: