5 Νοε 2017

Ιστορία

5 Νοεμβρίου 2017
1912 Η πολιτεία του Αγίου όρους εντάσσεται στο Ελληνικό κράτος με επίσημη πράξη.
1913 Η Βρετανία προσαρτά ως κτήση της την Κύπρο και μαζί με τη Γαλλία, κηρύσσουν τον πόλεμο στην Οθωμανική αυτοκρατορία.
1913 Γεννιέται η Vivian Leigh, η ταλαντούχος και βραβευμένη με δύο Όσκαρ α΄γυναικείου ρόλου, Αγγλίδα ηθοποιός.
1935 Το δημοφιλές επιτραπέζιο παιχνίδι Monopoly, βγαίνει για πρώτη φορά στην αγορά, από τους αδελφούς Parker.
1945 Γενέθλια της Αλέκας Παπαρήγα, ηγετικού στελέχους του Κ.Κ.Ε.
1959 Απελευθερώνεται ο τελευταίος στην Ελλάδα διαβόητος ναζί, Μαξ Μέρτεν, μετά από πιέσεις της Δυτικής Γερμανίας, προς την Ελληνική κυβέρνηση του Κων. Καραμανλή, ο οποίος ενέδωσε. O Merten, χαρακτηρισμένος ως εγκληματίας πολέμου είναι γνωστός και ως "ο χασάπης της Θεσσαλονίκης". Είχε συλληφθεί τυχαία το 1957, όταν είχε επιστρέψει στην Ελλάδα, προκειμένου να εντοπίσει, όπως αναφέρεται, έναν Εβραικό θησαυρό. Μάλιστα η κυβέρνηση Κων/νου Καραμανλή ψήφισε και τον Νόμο 4016/59,  σύμφωνα με τον οποίο, όσοι Γερμανοί κρατούμενοι υπήρχαν στις Ελληνικές φυλακές, μπορούσαν να αποφυλακιστούν και να απελαθούν.
1991 Βρίσκεται νεκρός ο Robert Maxwell, εκδότης, δισεκατομμυριούχος, κοντά στις ακτές της Τενερίφη, κατά τη διάρκεια κρουαζιέρας με το προσωπικό του γιοτ.
2017 Συλλαμβάνεται από τις αρχές του Βελγίου, ο ηγέτης της Καταλονίας Πουτζδεμόν, μαζί με τέσσερα ακόμα κυβερνητικά στελέχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: