28 Νοε 2018

Ιστορία

28 Νοεμβρίου
1520 Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος, γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος εξερευνητής, ο οποίος περνώντας από τον πορθμό που φέρει το όνομά του, φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό, μέσω του Ατλαντικού. 
1820 Γεννιέται ο Φρήντριχ Ένγκελς, κορυφαίος Γερμανός φιλόσοφος. Συνέγραψε μαζί με τον Μαρξ το Κεφάλαιο και το Κομμουνιστικό Μανιφέστο
1852 Πεθαίνει ο Εμμανουήλ Ξάνθος, αγωνιστής από την Πάτμο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και ένας από τους πρωτεργάτες στην ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας.
1910 Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κερδίζει τις εκλογές, καταλαμβάνοντας τις 300 από τις 364 έδρες της Βουλής.
1912 Πεθαίνει ο ποιητής Λορέντζος Μαβίλης, ο τελευταίος εκπρόσωπος της Επτανησιακής Σχολής. Θεωρείται λυρικός ποιητής, αγωνίστηκε δε και στους Βαλκανικούς πολέμους.
1914 Α΄Παγκόσμιος πόλεμος και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανοίγει πάλι, ξεκινώντας συναλλαγές, μετά από διακοπή 4 μηνών, λόγω του έναρξης του πολέμου στην Ευρώπη.
Λορέντζος Μαβίλης
1925 Οι παιδαγωγοί Δημήτριος Γληνός και Αλέξανδρος Δελμούζος παύονται από τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, καθώς η διδασκαλία τους κρίνεται εθνικά επιβλαβής. (Μαρασλειακά)
1943 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος:Σαν σήμερα συναντιούνται στην Τεχεράνη, ο Πρόεδρος των Η.Π.Α Φ. Ρούσβελτ, ο Βρεττανός Πρωθυπουργός Ο. Τσώρτσιλ και ο Σοβιετικός ηγέτης Ι. Στάλιν, με σκοπό τη χάραξη στρατηγικής για τον πόλεμο.
1954 Πεθαίνει ο Enrico Fermi, ο Ιταλός επιστήμονας ο οποίος δημιούργησε μια ολοκληρωμένη πυρηνική αλυσιδωτή αντίδραση και ένας και των βασικών δημιουργών και συμμετεχόντων στο περίφημο Manhattan Project. Ο Ιταλός φυσικός πέθανε σε ηλικία 53 ετών και είχε βραβευθεί με το Nobel φυσικής το 1938.

Δεν υπάρχουν σχόλια: