17 Νοε 2022

ΙΣΤΟΡΊΑ

  17 Νοεμβρίου

1796
 Πεθαίνει η Αικατερίνη Β΄της Ρωσίας, η "Μεγάλη Αικατερίνη", της οποίας η πολιτική συνδέθηκε με την αναγέννηση του Ελληνικού βίου.
1887 Γεννιέται ο Μπέρναρντ Μοντγκόμερυ, σπουδαίος Άγγλος στρατάρχης, με επιτυχίες κατά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο και ειδικά στη Βόρεια Αφρική, στις μάχες του Ελ-Αλαμέιν.
1968 Ο Αλέκος Παναγούλης καταδικάζεται σε θάνατο για απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου, από το Στρατοδικείο.


1973 Εξέγερση του Πολυτεχνείου: οι φοιτητές που βρίσκονται μέσα στο Πολυτεχνείο ξεσηκώνονται ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών. Σάββατο πρωί σαν σήμερα, τανκ σπάει τη πόρτα και εισβάλλει στο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Η επανάσταση καταπνίγεται με πολλές συλλήψεις και επιβάλλεται η νέα χούντα του Δ. Ιωαννίδη, με κυβέρνηση του Α. Ανδρουτσόπουλου.
1997 Σαν σήμερα στην τουριστική τοποθεσία Luxor στη νότια Αίγυπτο ισλαμιστές επιτίθενται σε τουρίστες, οι οποίοι είχαν επισκεφτεί το ναό της Χατσεπσούτ στη πόλη. 60 άτομα σκοτώνονται, με άλλες πηγές να αναφέρουν 75 τα θύματα της επίθεσης, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν Ιάπωνες και Ελβετοί. Πίσω από την επίθεση φέρεται να ήταν η εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση al-Gamaa al-Islamiya.

Δεν υπάρχουν σχόλια: