18 Νοε 2022

Ιστορία

  18 Νοεμβρίου

1626
 Εγκαινιάζεται πανηγυρικά η νέα Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη. Ο βασιλικός τρούλος της σχεδιάστηκε από τον Μιχαήλ Άγγελο και βρίσκεται ακριβώς πάνω από το σημείο όπου μαρτύρησε ο Απόστολος Πέτρος.

1901 Γεννιέται ο George Gallup, Αμερικανός στατιστικολόγος και δημοσκόπος. Από το όνομα του Gallup, οι δημοσκοπήσεις ονομάζονται και γκάλοπ. 

1916 Αποβιβάζονται τα συμμαχικά στρατεύματα στον Πειραιά και συγκρούονται με τον Ελληνικό στρατό. Στόχος ήταν ο βασιλιάς Κωνσταντίνος που υποστήριζε την ουδετερότητα της Ελλάδος στον Α΄Παγκόσμιο πόλεμο. Η Ελλάδα βρίσκεται με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, μία στη Θεσσαλονίκη υπό την επιρροή του Ελευθερίου Βενιζέλου και μία στην Αθήνα, με επιρροή του βασιλιά. Υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ γαλλοβρετανικών δυνάμεων και αυτών που υποστήριζαν το βασιλιά, Γερμανικής επιρροής. Τα επεισόδια που δίχασαν τη χώρα ονομάστηκαν Νοεμβριανά και απετέλεσαν τον προάγγελο του εθνικού διχασμού. 
1922 Πεθαίνει ο Μαρσέλ Προυστ, Γάλλος συγγραφέας. (Γενν. 1871)
1952 Πεθαίνει ο Πωλ Ελυάρ, Γάλλος ποιητής του ρεύματος του υπερρεαλισμού.
1985 Πεθαίνει ο Δημήτρης Γκόγκος γνωστός ως "Μπαγιαντέρας" σπουδαίος ρεμπέτης, ερμηνευτής, συνθέτης και οργανοπαίκτης.-Η ζωή του Μπαγιαντέρα-

Δεν υπάρχουν σχόλια: